"Двор от крила и разруха" от Сара Дж. Маас"Двор от крила и разруха"- книгата, която половината книжно общество мрази и ненавижда, а другата половина обича от душа. Ако се чудите в коя половина се намирам аз, няма да познаете дори да посочите и двете. 

Мнението ми за първата и втората книга от поредицата можете да намерите тук и тук.


Нямах търпение да прочета "Двор от крила и разруха" още с приключването на втората книга, която страшно много ми хареса и след края ѝ бях емоционална развалина. Заради това очаквах, че третата част не само ще ме разбие психически, но ще ме и изтреля в небесата и ще ме помете с епичните си битки и разкрития. Очаквах, че най-накрая главните и любимите ми герои ще намерят покой, ще бъдат щастливи, дори ако им коства нещо безценно. Бях се подготвила с всевъзможни сценарии само и само, за да съм готова, в пълно бойно (и емоционално) снарежение. Всичко това в крайна сметка беше за нищо, защото много скоро след излизането на книгата в Америка започнаха да валят спойлери като топъл хляб в социалните мрежи, които неизбежно четях и въпреки че бяха минимални успяха да убият наполовина от желанието ми да прочета книгата. После тя излезе и у нас под редакцията на Егмонт, с нови твърди корици и доста солена цена. Заваляха и мненията на българските читатели, част от които не харесваха книгата, а други я обичаха. Още помня как миналата година имаше един период, в който ставах и си лягах с нея, защото всеки я четеше. Направо ми се повръщаше за момент. Страшно ме дразнеше факта, че в един момент, сякаш само тя съществуваше. Мислех си че всичко е много пресилено, че има някакво състезание кой по напред ще я прочете и коментира... Не ми хареса. И така книгата стоя на рафта ми, непрочетена почти година.

След утихването на истерията по нея, в началото на декември 2018 г. се реших да я прочета, защото светът и героите ми липсваха. Доволна ли останах от това, което срещнах измежду страниците? Да, но няколко неща не ми се понравиха.

Какво ми хареса обаче?
  • Хареса ми това, че Сара успя да разгърне доста голяма част от света.
  • Хареса ми и това, че се появиха нови и интересни герои, които исках да срещна още от началото на поредицата. 
  • Допадна ми развитието на персонажите като Фейра, Мориган, Неста и Илейн, които успяха да отговарят на част от въпросите, които се бяха породили от втората част. 
  • Начина на разгръщане на историята и израстването на героите бе интересно и поетапно, което също много ми допадна. 
  • Корицата, разбира се, също ми хареса. 

Но какво, ще кажете, не ми се е понравило?
  • Предвидимостта.
Не съм сигурна аз ли съм виновна или Маас е оставила много подсказки, но повече от половината "велики обрати" или "неочаквани признания и моменти" успях да предвидя. И то не благодарение но спойлерите, които бях чела. Бяха изключително елементарни за разгадаване и не разбирам, как другите читатели не са се досетили. Коментирах това с приятелка фенка на поредицата, която  не е успяла да предвиди нищо от случилото се. Така че може би аз съм развила някакви детективски умения.

  • Не ми хареса също и краят на книгата. Бях се подготвила за края на поредицата, където очаквах да остана с отговор на всички зададени въпроси от предходните две. Уви получих отговор на 1/4 от тях. 
  • Не ми хареса съсредоточаването в Рис и Фейра с техните повтарящи се и донякъде лесно решими проблеми, докато на фон имаме тези на другите герои, които също представляват интерес за читателя. Няколко момента намирах за излишни, защото съвсем спокойно Сара можеше да даде малко време на останалите герои, вместо да описва еротични сцени или хапливи разговори. 
  • Краят беше интересен и епичен, да, но нещо му липсваше. Някак цялата подготовка за него, напрежението, което се трупаше през тези 700+ страници, вълнението от чаканата развръзка..не беше оправдано. Не ми беше достатъчна самата битка. Беше добра, но не смятам, че трябваше да се трупа чак толкова много напрежение и очаквания за нея. 700 страници напрежение избито в 20 на кръст, та и толкова няма. Не се прави така. Прекалено лесно ми се стори и някак нахвърлено просто ей така, да има.

Като цяло това са нещата, които ми (не) ми харесаха. След като прочетох книгата още не мога да разбера предхождащата я истерия. Беше хубава, но какво чак толкова? Лично за мен втората беше най-добра, там всичко като че ли нито беше нахвърлено и пресилено, нито бавно и мудно. В "Двор от крила и разруха" имаше и от двете, ала все пак книгата не е и чак толкова голяма развалина, колкото я изкарват други хора. Много странни страни се заформиха.

Най-много от цялата книга ми хареса това, че отново се срещнах с любимите си герои - Касиан, Азриел, Фейра, Амрен, Люсиен и успях да се влюбя в нови като Неста, Хелион, Килиас и други. Маас дори да няма чак такъв голям усет за битки, то има за хора и изграждането на връзки помежду им. Силно се радвам, че в тази част стъпиха нови персонажи на сцената и се надявам да присъстват в останалите книги от поредицата, където да не играят само епизодични роли.

"Двор от крила и разруха" е книга, която ме забавляваше доста, ала имаше моменти, в които ме и ядосваше. Бе интересна и изпълнена с напрежение, но понякога и леко скучна или пресилена. Смятам я за добро четиво и донякъде оправдаваща очакванията на феновете на поредицата. Но все пак мисля, че Маас можеше да се постарае малко повече.

Определено ще продължа поредицата и ще се докопам до 4 книга възможно най-скоро, защото въпреки нещата, които не ми хареса съм запленена от света на Маас и влюбена в героите и връзките между тях. А и кой знае, може следващите части да се окажат по-добри.

Анотация:
Ужасна война застрашава всичко, което Фейра обича. Тя се завръща в Двора на Пролетта, решена да събере информация за плановете на Тамлин и краля на Хиберн, заплашващ да постави Притиан на колене. Но за да направи това, трябва да започне смъртоносна игра по надлъгване и хитрост, в която дори най-лекото залитане може да й изиграе лоша шега.

Войната плаши всички и Фейра трябва да прецени на кого от ослепителните и смъртоносни Върховни господари може да се довери - и да открие съюзници на най-неочаквани места. Във вълнуващата трета книга от историята на Фейра земята ще бъде оцветена в червено, докато могъщите армии се борят за власт над единственото, което може да унищожи всички тях.

       Страници: 824        Цена: 29,90 лв.   Издателство: Егмонт    Жанр: Фентъзи, Young Adult
  

Коментари