Краят на дните от Сюзън Ий


Доста време се чудих как да започна това ревю, макар че не ми се искаше изобщо.
Мразя когато започна дадена трилогия/поредица и стигна до края ѝ, и в един момент трябва да се разделя с нея. Трябва да я оставя и да се примиря с факта, че няма да има други книги, които ще разказват за живота на героите, с които съм преживяла куп приключения, опасни битки и любовни афери. Няма да го има онова чувство на неописуема радост, което се разпростира из цялото ти тялото, когато докоснеш поредното продължение, нямайки търпение да останеш сам със себе си и да се потопиш в любимия си измислен свят. Мразя когато трябва да се разделя с всичко това и се стремя да го избягвам. Ала любопитството е по-силно понякога..


... И "Краят на дните" го доказва. Също като първите две книги, тази не остана по-назад и отново бе изпълнена с толкова битки, емоции, хумор и сарказъм, присъщи за творчеството на Ий, които за последен път ме връхлетяха като буря и ме пренесоха  в разпадащия се свят на Пенрин и Рафи.
Последната книга бе един подобаващ завършек на една от най-интересните, страшни и определено поглъщащи вниманието апокалиптични трилогии, които съм чела.
Сюзън Ий пише леко и приятно, без значение, че в романите ѝ има доста страшни и неприятни сцени, защото тя използва думите по такъв начин, че единственото силно чувство, което читателя може да изпита четейки произведенията ѝ е любопитство и интересен.

Пенрин е една удивителна главна героиня, която през тези три книги претърпява доста големи душевни и физически промени, учи се на много неща, най-важното, от които е да обича, независимо от всичко и всички. Ще я запомня с борбеният ѝ дух и този невероятен и не стихващ сарказъм, който дори в най-откачената, ужасна или опасна ситуация винаги намира място за изявление.
А Рафи като представител на ангелите, които слизат на Земята с цел да ни изтребят ще запомня с това, колко въздържан, арогантен и привлекателен (да си го признаем) бе, но с течение на историята успя да се промени и да измени, някои от лошите си черти в добри, а други - да подсили и утвърди. За съжаление си остана така красив и привлекателен въпреки лошите неща, които му се случиха. С това ще трябва да се примирим, уви..
А останалите герои - второстепенните или епизодичните, които в първите две книги не допринасяха с много за историята, в тази ще ви изненадат. Тук те ще покажат каква е истинската им цел и колко са важни както за Пенрин, така и за всички останали, ще разкрият части от характерите си за които не сте и предполагали...

В книгата има доста изненадващи моменти, доста емоционални, но най-вече има изобилие от забавни и саркастични части, които я правят толкова привлекателна (като изключим Рафи).
Чете се бързо и неусетно, защото главите за кратки, не повече от 5-6 страници, като не са просто "ей така" отделени. Във всяка има отделен смисъл, отделен момент на който да се обърне внимание и винаги завършват по такъв начин, че да събудят интереса ти към следващата глава.
Сюжетът е страхотен и лично на мен страшно ми допадна, защото цялата концепция на книгите, начинът по който е развита историята, героите, света, създанията - всичко е изпипано, макар и не до най-малката подробност, но до толкова, че да отключи любопитството ти и да продължаваш да четеш. Адски съм благодарна на Елена Павлова и най-вече на Издателство Емас, които ми предоставиха възможност да се докосна до тези интересни четива, които се превърнаха в едни от най-любимите ми книги. Благодаря ви още веднъж!

Знам че се получи доста нестандартно ревю, но това чувствам, това пиша. Няма да ви лъжа. "Краят на дните" и като цяло цялата трилогия може да не ви допадне, може да ви отегчи и да се обвинявате, че сте си изгубили времето с нея. Но, никога няма да разбере ако не опитате. И аз съм сигурна, че след като ѝ дадете шанс - няма да съжалявате. Защото книгите за интересни, интригуващи и малко по-различни от това, което сме свикнали да срещаме в нашумелия young adult фентъзи жанр.

Анотация на книгата:
Пенрин и Рафи са се спасили на косъм от ангелите и бягат за живота си. Сега най-важното е да открият лекар, способен да поправи стореното от небесните бойци - да върне крилата на архангела и да възстанови нормалния облик на Пейдж. А докато търсят отговори, наяве излизат обезпокояващи истини за миналото на Рафи и отприщват със себе си силите на мрака... Ангелите пускат на свобода чудовищата на Апокалипсиса и хората се подготвят за война. Заформят се неочаквани съюзи, стратегиите се изменят, но кой ще спечели? Пенрин и Рафи неизбежно трябва да заемат страна в битката за земното царство и са принудени да избират: собствения си вид или любовта? 

Между другото, знаете ли че през май предстои издаването на една изключително интересна книга? Не? Е, вече сте информирани. Издателство Емас са планирали да издадат първата книга от трилогията "Четирите цвята на магията" (с оригинално заглавие "A Darker Shade of Magic") на Е. В. Шуаб и просто нямам търпение. Анотацията ѝ звучи страхотно, а цялата идея на сюжета - като нещо оригинално. Дали е така, не знам, но определено нямам търпение да разбера. Съветвам ви и вие да направите същото. Повече информация за книгата можете да откриете тук. А тук можете да прочетете прекрасното ревю на Юли върху първата книга.


Огромни благодарности на издателство Емас за предоставената възможност  да прочета книгата в замяна на честно ревю!

               Страници: 392          Цена: 14.90 лв.        Издателство: Емас            Жанр: Фантастика

https://www.goodreads.com/book/show/34339287http://www.emasbooks.com/

Коментари