Български Книжен Маратон - БКМХей, хора знаете ли, че утре започва първият Български Книжен Маратон? Не? Е, вече знаете.
Преди време няколко блогърки ( these girls here, here, here and here + има-няма още хора) дадоха и развиха идеята за този четатон. Доста свежа и идеална за книжните плъхове като мен. Той ще започне от утре (11 юли) и ще приключи след седем дни или 17 юли.
Както се разбира от името това е маратон в който участниците имат за цел да прочетат колкото се може повече книги, отговарящи на съответните категории. Не е задължително естествено, но всеки е свободенда се включи когато поиска.
В БКМ категориите са 7, като не е задължително да имате книга за всяка. Може да бъдете тарикати като мен и да съчетаете две или три в една книга.
Аз очевидно ще се включа , заедно с (надявам се) още куп хора. Приятелката ми Вероника, също ще се включи, но поради проблеми с интернета няма да може да го обяви, така че аз го правя вместо нея. Нямам идея какви книги смята да чете, защото не съобразих да я попитам, но пък знам че със сигурност, че ще чете като луда. А колкото до книгите, които аз смятам да чета +  категориите можете да видите отдолу.
Категориите са:
1. Книга от български автор - обявена от click
За тази категория бях избрала "Кронос. Тоя нещастни!"
, но след като не успях да се сдържа и я прочетох трябваше да си намеря нова. Така че взех назаем "Макс. Всичко на макс!" която е от същата авторка (Юлия Спиридонова).

2. Книга, чиято корица има български мотиви (цветовете на трибагреника, роза, лъв ..) - обявена от click
За тази категория категорично избрах "Двор от рози и бодли" на Сара Дж. Маас. Чела съм много положителни ревюта на книгата и съм почти сигурна, че ще ми хареса.

3. Книга, чието действие се развива в Европа - обявена от click
За тази категория прегледах много книги, но в край на сметка се спрях на една, която имам  от месеци насам. "Вундеркинд" от Д'Андреа, която по случайност ми е и подарък от съученици ми. Нямам идея дали ще ми хареса, резюмето е грабващо, но пък да видим..

4. Книга, чийто автор има инициали, които се припокриват с тези на известен българин - обявена от click
За тази категория се измъчих. Честно. Най-накрая обаче успях да си намеря книга, която да ми хареса - "Въглен в пепелта" от Сабаа Тахир. Ако се чудите каква асоциация съм направила - С. Т. = Слави Трифонов. Банално, но пак става :D

5. Книга, в която се споменава България - обявена от click
Тук отново ще спомена "Макс. Всичко на макс!" защото така или иначе действието на книгата се развива в България, което ще рече, че се споменава :D

6. Книга, която се развива около море/океан - обявена от click
Първоначално мислех да чета "Океанът в края на пътя", но след като видях колко е малка реших, че не си струва парите, нищо че е от Нийл Геймън.  Взех си нещо доста по-голямо и вероятно по-свежо само с един лев разлика, а именно - "Летни дни и летни нощи" от доста автори. Стискам палци поне единия от разказите да се развива около море/езеро/океан/локва, защото иначе ще се наложи в последния момент да търся книга, за да запълня категорията.

7. Книга по избор - обявена от click
За тази свободна категория избрах да чета нещо сравнително тънко - "Легендата" от Мари Лу. Мисля, че ще ми хареса защото помня пропитите с емоция ревюта на Илияна, а тъй като с нея имаме почти еднакъв вкус за книги - е, дано не съм сгрешила избирайки тази.

Това бяха категориите.
Общо имам да прочета 6 книги = 2142 страници за  7 дена = 168 часа.
Аз чета сравнително бързо и ако се изолирам тотално от правенето на други неща, мисля че бих успяла да прочета тази камара.

Смятам след всяка прочетена книга, да пускам нещо в блога - гифче показващо как изглеждам вътрешно в момента или просто бързо ревю, или ако не съм заспала даже ревю. Но за последното надали.

Това беше днешният пост, успех на всички, които смятат да се включат в БКМ. А сега ви оставям в компанията на една от любимите ми песни (в момента).п.с. преди Вероника да се изключи от света ми прати един сайт, който може да изчисли колко дълго ще ти отнеме да прочетеш една книгата (в зависимост от това колко е голяма и дали я има в сайта). Не знам, но имам чувството. че Ади също беше споменала този сайт, но независимо коя от двете го е намерила -  важното, че е полезен. Можете да го посетите тук.

 Още публикации свързани с БКМ можете да намерите ---->  тук, тук, тук, тук, и тук

Фейсбук страницата на събитието --> тук

Коментари

 1. Чудесен избор на книги. Пожелавам ти успех. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Успех и от мен, точно завърших Легендата и те очакват много интересни моменти. <3

  ОтговорИзтриване
 3. Чудесен избор! Успех и искам добре де моля за ревю на "Летни дни и летни нощи", а за "Легенда" няма как да не ти хареса тази книга, няма как да не се влюбиш в Дей. А ако не ти хареса и съм те подвела давам да ме цапнеш по главата с "Търсенето на тигъра" дори можеш да прибавиш и "Проклятието на тигъра". *в момента се моля на всички богове, които знам книгата да ги хареса, че иначе ще имам ужасна цицина*

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ама аз сериозно ли написах грешно името на една от любимите ми поредици? Къде ми е главата за Бога? Какво сега да не си напиша грешно името? "Легендата"*

   Изтриване

Публикуване на коментар