Императорът на тръните от Марк Лорънс

Първа книга                                      Втора книга

Това "ревю" трябваше да го напиша доста по рано,но явно днес ми идва 
музата за писане.

Съдейки по това какви нескопосани ревюта съм писала за първите две книги от поредицата,си нямам и ни най-малка представа какво ви е мнението за книгите,НО аз лично ги обожавам.С тези три шедьовара от 1000 и няколко страници,Марк Лорънс ме накара да заобичам антиутопитята*да книгата е антиутопия,най-сетне го разбрах хД* както и Йорг ;3.Не бях срещала по мрачен,забавен,първичен,убийствено саркастичен и извратен герой до преди да прочета поредицата.

В третата книга,"Императорът на тръните" най-после абсолютно всички въпроси,които сте си задавали през първата и втората книга,биват кристално обяснявани и разяснявани. Плюс,че има и допълнителна информация - автора отново се връща назад,но за един кратък момент се връща в момент когато Йорг е на 9-10.Няма да казвам,защо точно така е решил автора,ще оставя на вас да прочетете и да разберете сами. А колкото до историята...просто си нямате и най-малка представа какво става с нея.


В тази книга най-после Йорг получава прозрение.Или не точно прозрение.По-скоро се себеосъзнава и размишлява над действията си от изминалите години и какво е причинил чрез тях.(В това има пръст и Катерин)Осъзнава,че повечето убийства извършени от него не са избавили хората от този свят за добро,а за зло.Разбира че чрез убийства,заплахи и изнудване не винаги получаваш това което искаш.Разбира колко лош е самият той.Осъзнава го.И се опитва да промени развоя на нещата.

Ако сте прочели втората книга знаете как свършва тя,какви неща преживява Йорг,къде ходи,какви открития открива,с какви хора се запознава.През цялата трета книга варират три основни неща: 1 - основната история,след края на втората книга,2 - отново връщане 5(май) години назад,където биват уточнени и изяснени доста неща и 3 - глави от името на Чела. Като цяло редом с основната история,как Йорг се опитва да стане император и да обедини империята,върви и историята от времето когато е прекарал известно време при дядо си.Как там в замъка се запознава с Фелсктър(или там както се казваше онова ехо),как се сближава с чичо си и т.н. Историята ни разкрива и едно пътешествие което Йорг прави и което играе важна роля в основната история.
Нещо познато?А,а,a,a,a???
А основната история?Тя е много простичка - Йорг,който както знаете е решен да стане император,решава да замине за събора на кралете*или нещо такова*където чрез гласуване ще се избира новия император.Плана му е перфектен,отива и се връща като император ала обаче нищо не става така,както е планирано.

Първото нещо което ще ви шашне в книгата е че Йорг ще става баща.Да това на ми дойде като шамар през лицето,но е факт.С Миана ще си имат бебе,което*естествено*трябва да се роди точно когато Йорг го няма.И поради неблагоприятни обстоятелства*и под неблагоприятни имам предвид опит за убийство на кралицата*,с цел безопасността на Миана,Йорг я взима със себе си(и още 1000-2000 войници ).Да не забравим и факта,че откакто приключва обсадата на Ренарските планини,лелята на Йорги постоянно му бърника в сънищата.Което много не му помага.Паралелно докато пътуват към града,Йорг си припомня отминалите години през които са се случили доста неща,които имат важна роля в сегашния му живот.И не само това.В тази книга,Лорънс решава да помъкне нещо и за Чела - тази едновременно красива и отблъскваща некромантка.В главите от името на Чела разбираме повече за живота ѝ и за това как действия смята да предприеме с цел да не попадне под гнева на Мъртвият крал. (Запознаваме се и с още един герой - Кай).Като казах Мъртвият крал,знаете ли кой е той? Аз разбрах преди Йорг,което силно ме зарадва,разочарова и обърка.Наистина до момента в който не се досетих кой може да е той,не предполагах че може да бъде......
Както и да е,минало заминало след като разбрах кой е ми беше пределно ясно как ще завърши книгата Н-О тя не завърши както предполагах.Наистина,Марк Лорънс как не те е срам?Краят беше странен,достоен за тази поредица и го мразя,защото исках и все още искам да чета още и още за Йорг,независимо какво гаднярче е.
Всичко е от бащата обаче,ако не беше тоя дръвник Йорг нямаше да бъде такъв психопат,но аде,бащи...

Малко pictures от Instagrame xD
Като за един нескопосан край ще кажа,че книгата е страхотна и се надявам отново някой ден да ми се отдаде възможност да я прочета(както и другите естествено).Историята на Йорг,която ме държеше на тръни*извинявам се за израза*,забавляваше ме и ме караше да го съжалявам(и ми влезе под кожата),ще ми липсва.Тези сцени изпълнени с насилие също ще ми липсват(всеки едни от нас има едни такива периоди през които иска да чете за бой и смърт.....или явно само аз ги имам).Макин,Горгот,Катерин(която хейтвам) и всички останали персонажи ще ми липсват,дори Райк!Ще ми липсва цялата поредица,но предпочитам да свърши отколкото,както каза авторът накрая,да я продължи и оплеска.


      

Впрочем Марк Лорънс има още една поредица озаглавена Войната на червената кралица (Red Queen's War) която незнайно защо си мисля,че е пряко свързана с Разделената империя...и не,не е само защото в поредицата също има Червена кралица....... и защото в Goodreads си го пише чисто и просто хДД

Коментари