Хрониките на Спайдъруик от Х.Блек и Т. ДиТерлизи

Мда,по график трябваше да чета “Ангел с часовников механизъм„ ,но след като видях как самотно си стоят първите две книги от поредицата "Хрониките на Спайдъруик",нещо в мен трепна и каза: "И без това книжките не са твои,вземи ги прочети най-сетне и ги върни на момчето!". И ето как,се реших да прочета цялата поредица.


   клик             клик            клик             клик            клик


“ Три деца - Джерард,Саймън и Мелъри Грейс намират стара книга,обясняваща странните събития в къщата,в която живеят отскоро.
Книгата разкрива и страшната тайна на изчезнали преди около сто години Артър 
Спайдъруик ...
Трите деца попадат в неподозиран свят на тайствени и опасни създания, за чието съществуване доскоро не са подозирали.
Каква е истината?
Тя е скрита в "Хрониките на Спайдълуик"! „

Не вярвам никой да не е чувал за "Хрониките на Спайдъруик",но може и да има такива хора (като мен например,преди да ми дадат книгите),няма нищо срамно. Първият път когато чух за "Хрониките на Спайдъруик"беше по телевизора,когато рекламираха филма и естествено след това с мама и брат ми се решихме да го гледаме. Филмчето беше забавно и разтоварващо,изпълнено с приключения и доказателство колко интересни неща спохожда тия американци. Не ми стана един от любимите филми,но определено ми хареса.Най-много от целият филм ми допаднаха тези чудати същества,които бяха описани в наръчника на Артър Спайдъруик или Книгата за духове. Бяха направени невероятно.Компютърната графика е голямо нещо. Колкото до книгите,както казах,не знаех са съществуването им преди Кристиян да ми ги даде(след като аз упорствах)


Както виждате поредицата "Хрониките на Спайдъруик" съдържа пет книги.
1) Книга за духове
2) Виждащия камък
3) Тайната на Лусинда
4) Желязното дърво
5) Яростта на Мулгарат

Изключително малки,само 100-110 страници,повечето от които са илюстрирани,четат се лесно и увлекателно и ви карат да завиждаш на героите в  какъв свят попадат,макар съответния свят да не е различен кой-знае-колко от нашия. Прочетох първата в неделя,втората,третата и четвъртата вчера и днес сутринта завърших петата. Хареса ми е меко понятие относно чувствата ми към книгите. Много ми харесаха .  Не знам защо,обаче. Тези книжки бяха първите илюстрирани книги за деца,които съм чела(та и изобщо всякакви книги за деца). Не че аз не съм дете и не си падам по такива неща,просто не бях чела нещо подобно преди. И съм изключително доволна от факта,че ми харесаха.

Със сигурност книгите са ми повече интересни от филма и причините не са малко.Най-важната сред които е факта,че четвъртата книга е тотално изключена от филма,което е жалко,защото тя беше доста вълнуваща и загадъчна. Колкото до останалите - всяка една книжка е страхотна сама по себе си и аз обичам всички до една.
Макар че знаех главната история от филма, в книгите се оказа(както винаги),че историята във филма е изкривена и не е предадена толкова подобно както е написана в книгите. Беше разочароващо за мен.  Но едновременно с разочарованието дойде и любопитството какво става в оригиналната история. И добре че авторите са така оригинални! Историята беше по-вълнуваща,по-интересна и по-приключенска и повече ми хареса.

Героите - о,героите - ми допаднаха до един. Всички различни,забавни,интересни(ако говорим за съществата от книгата за духове). Джерард,Саймън и Мелъри са едни смели деца,които се спускат в приключения и се защитават един друг въпреки неразбирателствата,които се появяват между тях. Харесва ми семейната любов и приятелската всеотдайност която има между тях. Един добър пример,че каквото и да сполети семейството(включително и да го нападне гоблини) то трябва да остане заедно. А да не отваря дума за вълшебните същества. Холи Блек и Тони ди Терлизи имат наистина интересна представа за това,как трябва да изглежда едно магическо създание(представа която ми допада между другото). А картинките,ох тези картинки! Имам чувството,че през учебно време ще си купя доста книги с картинки.Харесва ми как към действията на героите има изображение,което стои отстрани до текста и ти показва как всъщност изглеждат нещата. Помага ти да изградиш света в главата си по-лесно и да му се изкефиш повече. 

Колкото до стила на писане,обожавам римите на Малчо. Книжките се четат лесно (повтарям,все пак са предназначени за малки деца,макар че ако питате мен стават за всякаква възраст) и римите,които се появяват допринасят за това. Благодаря на Холи и Тони за това,защото римите са ми слабост и адски се радвам,когато намеря четиво в което присъстват. А и се получи страхотно,че ги открих сега,след като прочетох  "Разделената империя". Трябваше ми нещо,което да ми прочисти мозъка от толкова убийства,разкрития и открития.
Можете да прочете всички книги онлайн.Сложила съм линк под всяка,така че можете да почнете направо историята. Ако обаче предпочитате да ги имате в книжен вариант,тогава може да ги поръчате от няколко места,но ще ви излезе по един и същи начин навсякъде.

Тук нямам любими моменти,по скоро цитати. От всяка книга освен римите ми са любими нещата накрая.

“Пада мрак.
Мълчи гората.
Кой ни дебне
в тъмнината?
Бухал буха.
Страшно става.
Тази книга
продължава... „

 “Облак черен
скри луната.
Някой дебне
в тъмнината.
Сянка мина...
Екна вик,
в къщата
на Спайдъруик! „

Другите две(дори май са повече) рими,можете да откриете в книгите в Моята библиотека,в края на всяка книжка. Заглавие: Хрониките на Спайдъруик
книги: 1,2,3,4,5

Автори: Холи Блек и Тони ди Терлизи

Категория/Тип: фантастика за деца

Цена за цялата поредица: зависи от къде си ги поръчвате

Издателство: Фют

Моята оценка за книгите: 10 от 10

Можете да си ги поръчате от: Хеликон и Storebg


Между дрегото не знам дали знаете,но авторите са написали още една поредица озаглавена "Хрониките на Спайдъруи. Продължението". Там героите са нови и до колкото разбрах историята също. Тази поредица определено ще си я купя!
Коментари