„Пламтящият лабиринт“ от Рик Риърдън


       Реших да публикувам и това ревю, което стои готово повече от година и прашасва из черновите на блога. Надявам се да бъде полезно на някого. Прочетох книгата през август 2018 година ако се чудите, така че статията си стои доооста отдавна тук (наистина). Четвъртата книга от поредицата излезе съвсем наскоро, носеща заглавието „Гробницата на тирана“ и нямам търпение да се сдобия с нея! Засега обаче ето какви са мислите ми за третата част.

      „Пламтящият лабиринт“ е третата книга от новата поредица на Чичо Рик „Изпитанията на Аполон“, в която нашият любим бог на музиката, медицината, изкуството  и всичко останало продължава със своите подвизи, търсейки начин да спаси света от поредната заплаха. За пореден път се среща със смъртта, стари врагове и приятели и бива неотлъчно придружаван от своята смела и сладка приятелка Мег Макафри, дъщеря на Деметра, както и от куп забавни и невероятни богове, полубогове и митични същества.

      Определено тази книга ми хареса най-много от цялата поредица. Бе изключително интересна, забавна, много лека и приятна за четене. Ала нещото, което ме накара да я издигна най-високо в класицията е това, че тук се усеща един по-тъмен и мрачен характер в историята. След една точно определена глава се случват доста меко казано гадни работи, особено за почитателите на останалите книги на Риърдън. Мен лично ме информираха за тези моменти предварително, ала това не попречи да се разстроя (малко).

      Тъй като не съм сигурна с какво още да ви убедя да си вземете книгата ще ви посоча няколко от любимите ми неща свързани с нея.

Кратките хайкута преди всяка глава - в  „Пламтящият лабиринт“ ще намерите едни от най-добрите кратки хайку стихчета от цялата поредица, които мигновенно ще повдигнат духа ви и ще извикат усмивка на лицето ви. 

Страданията на Аполон - харесва ми как с всяка следваща част Рик Риърдън измъчва ли, измъчва Аполон. Знам че звучи садистично, ала нещата на които го подлага са едновременно комични и трагични, но носещи някакво вдъхновение. В смисъл, щом Аполон е способен да посегне на себе си, значи и аз мога да избягам 10 обиколки без да спирам! 

Корицата - принципно обожавам всяка една корица, но третата ми харесва особено много заради тези зеленикави нюанси. Все пак съм любител на зелено.

     Историята - както ви споделих по-горе, тук тя става една идейка по-мрачна, но остава все така интересна и пълна с приключения в типичния дух на Рик Риърдън.

      Тук обаче ще спомена нещо, което лекичко ме подразни. Не знам дали сте забелязали, но третата книга е с около 1-2 см по-висока от останали две, което създава известно неудобство от естетическа гледна точка. Лично на мен не ми вади очите особено много, но е наистина некоректно спрямо останалите части и смятам, че груба грешка от страна на издателството. Има хора, които заради подобни дефекти отказват да закупят дадена книга. Просто не е професионално.

      Обобщено, книжката ми хареса страшно много и нямам търпение да се сдобия и прочета следващата част! (Надявам се там никой да не умира...oopsy daisy )

Анотация:
Все още не мога да повярвам, че баща ми, Зевс, превърна мен, нявга божественият Аполон, в смъртен пубертет с пъпки, коремче и името Лестър Пападопулос. Освен това ме продаде в робство на една нахална дванайсетгодишна героиня на име Мег и ме изпрати на опасно пътешествие, за да освободя петимата велики Оракули от трио зли римски императори. Само не знам как очаква това да се случи, като не разполагам с божествените си сили?


Бонус: Ето и корицата на четвъртата книга „Гробницата на тирана“. Тъй като в момента съм си наложила нещо като „забрана“ за купуване на книги не знам кога ще успея да се сдобия с това прекрасно лилаво съкровище. Ала при първа възможност ще го направя и този път няма да оставя ревюто да хваща прах.


Анотация:
Според ужасната шофьорска книжка, с която баща ми Зевс ме удостои, когато ме превърна от невероятния бог Аполон в жалък простосмъртен на име Лестър, на 8 април е моят рожден ден. На точно тази дата императорите Калигула и Комод планират да атакуват лагер „Юпитер“. О, споменах ли, че тогава се пада и Кървавата луна и зъл цар е намислил да отприщи своята армия от немъртви срещу нас? А почетният гост на рождения ми ден ще бъде Кумейската сибила, която не ми е особено голям фен. Това обещава да се превърне в купон, който всеки ще иска да пропусне. Най-вече аз.
Моите приятели – полубоговете Хейзъл, Франк, Рейна и целият римски легион – се готвят за битка. Харпията Ела и циклопът Тайсън търсят пророчески подсказки в Сибилинските книги. Лагерните лечители опитват най-доброто, на което са способни, за да излекуват упоритата ми инфекция. Но дори цялата тази помощ няма да бъде достатъчна, за да компенсира слабостта ми...


За да добавите книжката в Goodreads натиснете тук.
За да закупите книгата натиснете тук.

Поредица "Изпитанията на Аполон"
Страници: 415       Цена:14.90 лв.      Издателство: Егмонт          Жанр: Фентъзи роман, middle-grade


Коментари