"To Kill a Kingdom" от Александра Кристо

Здравейте жълъдчета! Как сте? Дано добре.
Днес споделям с вас мислите си върху една прекрасна книга, на която се наслаждавах с всяка страничка. Въпреки че е зима, а привидно това е доста лятно четиво, смятам че можете да ѝ хвърлите едно око или ако сте по-заети покрай Коледа с избирането на подаръци и пазаруване - да я изслушате както направих в началото и аз. Повярвайте ми независимо дали ще изберете едното или другото - книгата ще Ви хареса. Линк към аудио книгата можете да намерите тук.
п.с. снимките в поста са от далечния топъл август месец, който контрастира с хапливия вятър и страшния студ на декември.. Но пък пасват идеално на книгата.


Започвам с предисторията: Намерих "To Kill a Kingdom" в инстаграм. Тази платформа доста отдавна се превърна в мястото, където откривам новите си любими четива. Книгата ме заинтригува още с корицата си - нима тези пипала и блестящи букви не привличат и вас? След като набързо проверих анотацията ѝ веднага я добавих в шкафче "ще се чете" в goodreads. Ала така се случиха нещата, че се наложи да изслушам половината книга, докато хартиеното копие дойде в ръцете ми.
Още с първото изречение успя да ми влезе под кожата и не съм сигурна  дали това се дължише на факта, че първоначално я слушах  и разказвача от името на Лира беше изключително добър или защото Александра Кристо пише по един нестандартен и интересен начин. Но така или иначе бях запленена от началото. Лесно успях да се гмурна в историята, трудно, даже с 300 зора, излязох. Начина на писане на Кристо е толкова прекрасен и носещ удоволствие, че едновременно те кара да четеш още и още, ала все пак не искаш да стигаш края. Сюжета е изпълнен с не малко обрати, героите са колоритни и добре изградени, действието е динамично и читателя няма нито миг почивка.

Какво харесвам в "To Kill a Kingdom"?

Напърво място начинът на писане. Страшно много ми допадна, защото всичко е премерено, няма нищо излишно и всяко късче допълнителна информация е от значение.

Второто нещо, което харесвам е историята.
Нещо, което пропуснах да кажа е че to "To Kill a Kingdom" е един доста различен и мрачен преразказ на Малката русалка, ала ако си мислите, че самата история е copy-paste с малко украски - лъжете се. Историята е нещо съвсем ново, с няколко допирни елемента, които можете да свържете с приказката на Андерсен, ала като цяло е нещо напълно различно. Доста по мрачна, по-напрегната, с повече магия и несправедливост, повече герои, по-богат свят, мисля че ме разбрахте.

Хуморът и сарказмът са третото нещо, което веднага издигна книгата в очите ми. Всяка страница е наситена и с двете, особено ако главите са от името на вторият ни главен герой - Елиън.

Като казах Елиън, героите са любимата ми тема за размисъл. Двама симпатични главни герои, всеки със своята история и бреме и толкова много второстепенни, които ранообразяваха и допълваха цялостната атмосфера на книгата.
Лира е един доста комплексен образ, който с течение на историята се променя доста, но това изразстване не е просто хоп като с магия, напротив. Самото израстване е много добре описано и представено, като няма нищо излишно. Едно от нещата, заради които я харесвам е че чрез нея ние виждаме какво е да си "злодей", защото в началото (та даже и по-нататък) Лира е точно това. 

Елиън от друга страна влиза в ролята на перфектния принц със сърце на пират. И заклетият враг на Лира. Излишно е да казвам, че пиратите са ми слабост, така че няма да е изненада ако кажа, че веднага ми допадна. В доста отношения ми напомняше на Николай Ланцов от трилогията "Гриша", заради своята жертвоготовност за страната си и неизмеримата обич към екипажа си. Както и разбира се заради ината му, хитростта и острия ум. 
Много ми допадна начина, по който авторка е съпоставила Лира и Елиън, едновременно изтъквайки колко са различни и все пак еднакви. Постепенно напредвайки с всяка страница чителят ясно вижда това и колкото и клиширано да звучи самата идея, начинът по който е поднесена е много приятен и ненатрапчив.

Екипажът на Елиън е колоритен, изпълнен с хора откъде ли не - престъпници, бивши роби, приятели, с една дума -  голяма тайфа от целия свят. Чрез тях читателя се запознава малко по-малко с останала част от света на Кристо. Кай разбира се ми е фаворит заради саркастичния си и буен нрав, както и желанието да защити Елиън почти винаги. Много ми напомняше на по-големия брат, който колкото и да те дразни винаги е там да натупа враговете ти.
Милдред? мисля че така трябва да се изпише името ѝ на български също се превърна в една от любимите ми второстепенни герои, която въпреки че се е заклела никога да не вдига нож, може да те убие всячески. Да не говорим колко сладки отношения има с Кай. Yes, I ship them.
Злодеят в цялата книга, чието име няма да споменавам, с цел да не издам още от сюжета на книгата (защото се олях досега), беше един наистина страховит, жесток и зъл образ. Доста рядко попадам на подобни злодеи, но този беше невероятен. В един момент просто ти се иска да влезеш в книгата и да го пребиеш по възможно най-жестокия и мъчителен начин.. Поредната причина, поради която да обичам книгата.

Преди да ви представя накратко книгата искам да изкажа благодарността си към двамата разказвачи Jacob York и Stephanie Willis,  които първоначално дадоха глас на двамата главни герои. Благодарение на тях и тяхното изразително и въздействащо четене, удоволствието от четенето на хартиението  копие беше още по-голямо. И страшно яко, ако трябва да съм честна!

А сега накратко:
Историята проследява Лира, красивата принцеса сирена от море Diavolos, прочута с жестокостта и хитростта си, всяваща страх както сред свои, така и сред хората на повърхността.
Докато един ден Лира допуска грешката да предизвика гнева на морската кралица, за което бива  прокълната и наказана жестоко. За да изкупи вината си Лира трябва да донесе сърцето на най-прочутия и скандален убиец на сирени някога единствено с помощта на новото си тяло и  гневът изпълнил душата ѝ.

Малко по-нагоре, отвъд морето принц Елиън  е наследник на едно от най-властните кралства в света, както и капитан на единствената смъртоносна шайка ловци на сирени. Един ден съдбата го среща с жена, сякаш появила се от нищото в средата на морето, която му предлага неустоимо предложение - да му разкрие начин, по който да сложи край на сирените завинаги, в замяна на помощ. Раздвоен, но все пак заинтригуван Елиън приема предложението... и скоро играта на надхитряване започва. 


"To Kill a Kingdom" беше една невероятна книга, която още с началото си ме спечели напълно. Изпълнена с всеки елемент, който искам да присъства в едно четово, тя се превърна в незаменим фаворит и една от най-добрите книги, които успях да прочета тази година. Ако успях да събудя интера са Ви към нея, то моля Ви не губете време, а я започнете. Няма да съжалявате ни най-малко.

      Страници: 352       Цена: 16.90 лв.    Издателство: HotKey Books    Жанр: YA фентъзи

          

Коментари