Леговище на сънища от Либа Брей

"Ясновидците" беше книга, която много ми хареса. Либа Брей успя да ме омагьоса  с атмосферата и героите си, въпреки че имах известни трудности докато свикна с начина ѝ на изразяване. Ала веднъж, щом успях да се нагодя, книгата ми потръгна много по-лесно и не случайно стана една от любимите ми за 2016 година!
С "Леговище на сънища" се случи почти същото. Въпреки че сме още едва април, тази книга се нареди сред най-любимите ми за годината.
Откъде да започна? Имам толкова много за споделяне, ала момента, в който седна, за да запиша мислите си всичко изчезва. Случиха се толкова много неща, изпитаха се толкова емоции, че от кой герой да тръгна първо? Най ми е омразно, когато прочета поредната хубава книга и не мога да създам достатъчно добро резюме. Не е честно...


Анотация:
 Ийви О'Нийл, заедно с приятелите си и вуйчо си, вече се е справила с Пентаграмния убиец, всял ужас в душите на нюйоркчани. И най-сетне е осъществила голямата си мечта - да бъде една от блестящите звезди в най-звездния град. Благодарение на мистичната си способност да разчита тайните на хората Ийви влиза в светлините на прожекторите и получава името „Гадателката на влюбените“. Всички са луди по нея... освен другите Ясновидци? Докато Ийви се отдава на екстравагантни партита и безспирно веселие, Ню Йорк отново е обзет от тревога. Необяснима сънна болест взема нови и нови жертви всеки ден, обществеността е склонна да търси вина у най-неоправданите. А някъде в далечината се възвисява сив мъж с цилиндър, чиито планове се простират далеч отвъд всички очаквания...
Междувременно двама Ясновидци с дарба да бродят из сънищата навлизат все по-дълбоко в лъжливата материя на съня. Хенри, пианистът в търсене на изгубената си любов, и Лин с мечтите ? да намери своето място в свят, който не я приема, ще се сблъскат с отмъстителна сила, тровеща сънищата им. Дали Ясновидците ще се изправят заедно срещу мистериозната болест и отново ще спасят града?


Признавам, имах нужда да опресня паметта си преди да започна това съкровище, защото част от нещата, които се случиха  в "Ясновидците" ми бяха в мъгла. Момента, в който успях да си припомня всичко, започнах да чета с голям интерес. Лошото при мен бе, че нямах достатъчно време да седна и да чета на спокойствие, вследствие на което ми бяха нужни повече от две седмици, за да я приключа. Но това не е чак толкова важно.

Харесвам начина на изразяване на Либа  Брей. Макар и да ми е леко дразнещ в началото с това описване на всеки и всичко, го намирам за уникален. Всъщност, благодарение на него успях не малко пъти да си изкарам ангелите, защото за разлика от "Ясновидците" в "Леговище на сънища" имаме поместени доста по-страшни моменти, които ако успеете да си представите подробно…са ужасяващи. Помня как бях приключила поредната част и просто оставих книгата, защото сериозно се стреснах.
Всичко е описано по един опияняваш начин, карайки те постепенно да потъваш в атмосферата на книгата, докато не станеш част нея. Всеки един детайл, малко потрепване или движение, всичко е описано по един прекрасен начин. На доста моменти си мислех как от тази поредица би излязъл един страхотен сериал, защото дори моментите, в които героите не са на сцената, действието продължава и остава все така наситено с емоция и интерес.

pinterest
Друго нещо, което дълбоко оценявам и което страшно много харесвам в книгата са всички споменати творци, песни, филми, географски обекти, исторически събития, изобретения и учени. Авторката се е постарала да набере изключително голямо количество автентична информация, която макар и на моменти леко преработена изпод перо ѝ допринася за атмосферата и цялостната история, обогатява я и определено я прави по-примамлива и образователна за читателя.
Аз самата съм привърженик на подобен тип писане, защото читателите несъзнателно обогатяват речника и културата си, но и подобно писане показва, колко сериозно и с любов се е отнесъл автора към творбата си. Защото според мен е много трудно да се напише подобна история, съобразявайки се с толкова много факти и събития.

Докато в "Ясновидците" имаме малко повече наблягане на действието и спирането на злодея, то тук Брей е наблегнала на героите и техните самостоятелни борби. Но на фона  проблемите на Ийви, Сам, Хенри, Лин, Тета, Мемфис и Джерико се откроява и нещо изключително тъжно - слепотата и апатията, която хората могат да проявят. От анотацията знаете, че сънната болест върлува из Ню Йорк, ала колкото и хората да се опитват да я спрат, някак си се сещат истински за нея чак когато ножа опре до тяхното гърло. Това е най-любимото ми нещо в цялата книга. Жив пример за това как всъщност са живели хората тогава - в една заблуда, мечта, блян, който се е превръщал в ужасната реалност само през нощта, само когато сключи мръсните си пръсти около нечий конкретен гръклян.
Аз съм от онзи тип хора, които се стремят да избягват новинарските емисии, защото след края им се чувствам изключително изцедена и пълна с негативизъм. Но след тази книга, признавам, вече предпочитам да ги гледам. Защото да живееш във фалшива заблуда е по-лошо, отколкото в реалността.

Нещо, което просто няма как да не спомена е темата за расизма, която не малко пъти се открояваше в книгата. В лицето на новата героиня, ние виждаме как хората са се отнасяли към китайците, на какви унижения и лишения са били подлагани. Нещо, което едновременно предизвиква възмущение, но и интерес у читателя, с цел да научи повече. Аз изпитах и двете и определено смятам да проуча нещата по-подробно.

Ако забелязахте по-горе споменах едно ново име измежду нашите познати герои. Лин Чан е новото попълнение на нашия екип, едно интелигентно и изпълнено с амбиции момиче, което въпреки трудностите, на които я е подложил живота е готова да стъпче стереотипите и да преследва мечтите си. Също като Хенри, тя може да броди из сънищата, затова не се изненадвайте, че в тази част двамата имат най-много отделено време.
Харесвам Лин, защото е различна, целеустремена, малко рационална, но все пак изпълнена дълбоко в сърцето си с обич и топлина. Ще излъжа ако кажа, че не се надявах тя и Хенри да станат двойка, но уви Брей няма шанс да сбъдне мечтата ми. Но пък надеждата умира последна!

Що се отнася до Хенри - в тази книга героят му претърпява голяма промяна, като заедно с него читателят също. Авторката ни разкрива цялата му история, показвани го през най-различни емоционални периоди, като чрез него предава най-важното послание в цялата книга. Хенри се превърна в любимият ми герой за тези 600+ страници и определено нямам търпение да го срещна отново.

Ийви от друга страна ме дразнеше доста на моменти с това лековерно и вятърничаво отношение. Хареса ми че въпреки деградацията в образа ѝ тя успя да научи доста важни уроци и съм изключително щастлива от това на какви "мъчения" я подложи Брей.

За почитателките на Сам, дами, той ще има доста посветено време, като през него ще успеете да научите доста за миналото и семейството му, както и каква е връзката между него и човекът с черното бомбе. Заформелият се романс между него и Ийви ще бъде развит, но дали ще се превърне в нещо официално ще оставя на вас да разберете.
Останалите герои са малко ощетени от към време, но не са съвсем забравени в ъгъла. Брей е подготвила нещо и за тях и няма шанс да ги остави намира.

Дойде и времето да възхваля тази корица. Но защо ли се изненадвам, че е толкова красива, след като първата е истинско съкровище? Не мога опиша колко ѝ се радвам, защото всяко малко нещо е напаснато спрямо всички други, всеки детайл има нещо общо с другия. Да не забравим и че  издава нещо от книгата! Но пък какво ли е… Ще разберете само ако я прочете.
Искрени благодарности на Златина Зарева за поредната уникална корица, която краси библиотеката ми!

С няколко думи "Леговище на сънища" е едно феноменално продължение, изпълнено с джаз, нощни веселби, романтика, драма и мечти, покриващи като воал тежката реалност и апатията обхванала хората.
Либа Брей умело оплита всички тези неща, обгръща ги в една смразяващо красива история и потапя читателя в една незабравима атмосфера, в която ясновидците са взели превес на света, ала не и над собствените си проблеми.

Искрено благодаря на издателство Емас за предоставената възможност да прочета тази изключителна книга!

Ревюта на други книги от Либа Брей:

             Страници: 656             Цена: 20 лв.         Издателство: Емас        Жанр: Фентъзи


Коментари