7 причини "Серафина и черният плащ" да бъде част от библиотеката ви


Жълъдчета, пак съм аз.
Днескашният пост е посветен на "Серафина и черният плащ"от Робърт Бийти или ако трябва да съм по-точна Седем причини, които да ви убедят тя да бъде вашето следващото четиво. *бележка: знаете ли, че числото седем е свещено?*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Преди време книгата ми беше предоставена от издателство Софтпрес в замяна на честно ревю, но поради няколко причини не можах да напиша каквото и да било за нея. Не защото беше толкова лоша, че реших да се откажа от четенето, а защото имах известни проблеми. Но това не е важно. Между другото книгата е всичко друго, но не и нещо, което да ви откаже от това да четете. Тя е точно обратното, защото  е от онези книги, които биха разпалили любовта към четенето във всеки един независимо дали е на осем или осемдесет и осем. Така че се надявам да ви е интересно да научите повече за нея, защото доколко следя нещата във facebook, книгата не е особено споменавана, а си заслужава да ѝ се обърне внимание.
И така, приятно четене!

Накратко:
Серафина е малко момиче живеещо с баща си незаконно в мазето на едно от най-прекрасните имения в Ашвил, Северна Каролина - Билтмор. Всеки ден е принудена да се крие, заради желанието на баща си да я скрие от чужди очи, защото тя не е обикновена. По-малка от връстниците си, доста по-кльощава и гъвкава, Серафина прекарва дните си в сенките, в ловуване на плъхове и помагане на баща си с работата в мазето. Докато един ден от имението не започват да изчезват деца. Подтиквана от любопитство и смелост, Серафина се натъква на потенциалния похитител, само за да открие, че той не е човек, а нещо по-различно, по-мрачно и нереално. И не започне своето магично приключение, изпълнено със странни същества, нови приятелства и разкриване на тайни, имащи влиянието да променят всичко...
 
-> Сюжета
Едно от нещата, които ме накараха да обикна книгата е сюжета. Въпреки, че на практика не беше нещо специално, той бе интересен, изпълнен с доста магия и макар че нямаше големи обрати, следях всяко едно действие с голям интерес, защото Бийти пише по такъв начин, че просто трудно можеш да устоиш и да си кажеш "Само още една страница и спирам!".

-> Подходяща за всички възрасти
Според мен жанра на книгата е детско фентъзи, но до колкото видях, се класифицира и като тийн фентъзи, но независимо дали е едното или другото, тя е подходяща за всички. Както казах още в началото на този пост книгата би се харесала както на малки, така и на големи, на утвърдени читатели или не, защото е чаровна по своя си магичен начин и би запалила всеки към книгите, ако ѝ се даде шанс.

-> Размера
Много от приятелите ми се удивляват колко дебели книги чета, но сега ще ви призная една тайна - колкото и да обичам тухлички, то по-кратките романи са ми слабост. "Серафина и черният плащ" е сравнително малка книжка, едва 230 страници, но пък изпълнена с голяма доза приключения, смях и магия. Така че ако търсите нещо леко (буквално и преносно), то тази книга е за вас.

-> Оформлението и корицата
Излишно е да споменавам, колко много харесвам корицата, защото мисля че вече сте се досетили. Обожавам тъмните цветове, особено ако са съчетани толкова добре, обожавам и шрифта използван за изписването на заглавието, обожавам гръбчето и задната корица… Обожавам всичко. Хората са казали да не съдим книгата по корицата, но да си признаем, на всички ни се иска най-любимите ни книги да са с красиви корици. А тук дори и романа да не се превърне в един от любимите ви, то ще имате една красива придобивка в библиотеката си.

-> Трилогия vs самостоятелна книга
Има хора, които обичат да следят поредици, има и такива, които предпочитат самостоятелни книги, ала тук обаче и двете крайности ще бъдат задоволени. По принцип книгата е първата от трилогията на Бийти, но според мен нищо не ви пречи да я прочетете независимо дали ще продължите поредицата или не, защото тя не завършва с нещо епично и разтърсващо, което да ви остави на нокти или да се чудите как да заспите вечерта без втората част. За сметка на това обаче, след като я приключите ще се чувствате щастливи, че сте прочели нещо толкова разпускащо и приятно, с което сте си дали малко почивка от изморителния ден и по никакъв начин няма да изпитвате задължение към останалите томчета. Аз поне така се почувствах след последната страница.. (но все пак съм сложила втората книга в списъка "Трябва да се купи!", защото обичам поредици).

-> Серафина
Последно време започнах да говоря /пиша/ по рядко за героите от книгите, защото често те си приличат и започвам да се повтарям. Ала тук имам какво да напиша. Но преди това искам да споделя нещо. Почитателка съм на детските книги, защото те ми напомнят колко забавно (и малко опасно) може да бъде детството,  колко приключения можеш да преживееш и колко приятели можеш да срещнеш по пътя си, по един или друг начин. Серафина ми припомни моето детство. И смятам че на много хора ще им припомни тяхното, ще им припомни онези щури неща, които са правили тогава. Ще припознаят себе си в смелостта ѝ и борбения ѝ дух да защитава приятелите си в опасни ситуации. Макар че едва ли сме се били с тъмни сили и сме спасявали хора от гибел, съм сигурна че всеки един от нас има спомени, в които е преживял нещо равносилно на това. Като например, да излъже родителите за това че не е счупил семейната вазата на баба си от преди 20 години.

-> Имението Билтмор
Ако харесвате книги, в които се споменават реални обекти и места, то тази би ви допаднала. Имението Билтмор е нещо за което си нямах и ни най-малка представа, че съществува докато не прочетох книгата и не разбрах за него. Изключително красиво и величествено, благодарение на "Серафина и черният плащ" си казах, че някой ден ще го посетя и мисля, че и вие бихте искали. *просто го вижте* Повече информация за имението можете да намерите тук и тук.

Е, това бяха моите седем причини да дадете шанс на "Серафина и черният плащ". Дано да съм постигнала целта си и да съм отключила интереса ви към книгата.
Между другото вече можете да намерите и продължението на поредица - "Серафина и магическият жезъл" ви очаква в книжарниците! 
(Не знам за вас, но аз определено виждам какъв ще бъде коледният ми подарък хД)
Откъси от книгите можете да намерите в сайта на Софтпрес - тук и тук.
Чао от мен за сега⭐

https://www.soft-press.com/https://www.goodreads.com/book/show/35238959
 

Коментари

 1. Едно много свежо, красиво написано и тотално принуждаващо ме още сега да изтичам до библиотеката или книжарницата, за да взема книгата и да я прочета, ревю! Справила си се повече от страхотно със задачата да ревюираш книгата! Определено смятам много скоро да дам шанс на автора! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Страшно се радвам, че съм успяла да насоча вниманието ти към книгата :3 Дано се докоснеш по-скоро до нея и да ти хареса толкова, колкото се хареса и на мен :3 Благодаря ти за милите думи между другото ^^

   Изтриване
 2. много хубаво ревю аз я прочетох лятото и с нетърпение чакам следващата. някъква идея кога излиза??

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар