Ангелски свят от Сюзън Ий


"Ангелски свят" е от онези книги, които можеш да прочетеш, съзерцаваш и да им се възхищаваш с лекота, но трудно можеш да опишеш. Тази книга предизвика толкова силни, до някъде бих казала маниакални чувства в мен, че дори и сега след почти две-три седмици (месец-два) след прочитането ѝ се чувствам като мокър парцал, скатан в ъгъла. Едно от може би най-добрите продължения, които съм чела за тази година (2016 имам предвид).

В "Ангелски свят" се продължава историята от "Ангелско нашествие" (можете да намерите повече информация за книгата тук) като няма прескачания във времето. Цялата история продължава директно от края на първата в едно загадъчно, интересно, хумористично и на моменти бих казала страшно продължение.
Отново се срещаме с главната героиня Пенрин, която макар и не в много добра кондиция остава силна и с включен сарказъм. Парализирана от отровата на злите твари създадени от ангелите - така наречените Скорпиони - тя бива смятана за мъртва ала всъщност тя чува и вижда всичко и всички. Щом успява да възвърне контрола над тялото си тя се заема с грижите за разбитото си семейство, търсейки подслон и храна при единствените ѝ останали "приятели". Но да се разхождаш по улиците със седемгодишно момиченце приличащо на кукла излязла от филм на ужасите и побъркана майка не е много добра идея и скоро сестрата на Пенрин - Пейдж - изчезва. Водена от първичен инстинкт да я защити, Пенрин тръгва из Сан Франциско, упорито търсейки сестра си, обвиняваща се как е могла да я изпусне отново. Защото първият път едва успя да я намери дори и с помощта на падналия ангел Рафи, който сега може би я смята за мъртва.
По време на търсенето си Пенрин се среща с много трудности, които освен изпитващи физическата ѝ издръжливост, проверяват и психическата ѝ. На много пъти тя става свидетел на ужасните дела извършени от ангелите и последиците от тях ала точно когато си мисли, че положението няма на къде повече да се влоши, става точно обратно, и светът ѝ едва не се срива. Защото планът на ангелите за Земята е нещо, което никой не може да си представи.

С няколко думи това е то - прозорчето към света на Пенрин изпълнен с ужаси, препятствия, манипулации, хумор и да, и малко любов, с което успях да направя два дни от живота си по-хубави, по-смислени и със сигурност по-интересни. Книгата е написана по такъв начин, че започнеш ли я, не се спираш пред нищо дори и когато стигнеш до по-страховитите части. Започваш и единствено гладът и биологичните закони могат да те спрат. Невероятно написана и невероятно преведена. Огромни благодарности на Елена Павлова и издателство Емас, че са заели да преведат поредицата и да я направят достъпна и за българските читатели. За мен тази книга, както и първата, са едни от най-добрите в кръга на тийн и фентъзи литературата и смятам, че колкото повече хора успеят да се докоснат до тях, толкова по-добре.
Та кой би отказал един роман, съчетаващ в себе си приключения, изпитания, любов, ужаси, хумор, непредвидимост и най-важното развитие? Кой би отказал книга, в която стереотипите биват разбити и кутията се погледне от друг ъгъл? Където ангелите вече не са толкова милостиви и добри както повечето знаем. Където хората се пречупват пред опасности, вместо да ги приемат. Където децата стават родители и се жертват в името на семейството си. Където злото не е винаги зло и доброто не е винаги добро. Това е тази трилогия, нещо специално, нещо интересно, нещо, което би ви държало будни ако ви грабне от началото. Поне мен ме държа.

В тази книга Пенрин отново доказва колко издръжлива, смела, жертвоготовна, умна и най-вече човечна героиня е. Въпреки дребния си вид  тя показва, че това не е критерий да си добър боец и стратег, да търсиш това, което искаш въпреки трудностите, които живота ти поднася. Най-много харесвам в героя ѝ, това че е запазила чувството си за хумор и дори във възможно най-опасните ситуации намира сили да го използва. Харесвам човечността, която проявява, жертвоготовността и мисълта да помогне на всички, въпреки че понякога тази помощ може да е пагубна. Харесвам изобретателността, която показва и странните идеи, които измисля във всевъзможни ситуации. Хареса ми и факта, че имаше съмнения относно Пейдж, че се разкъсваше от това, че мразеше това което е и ѝ се е случило и обвиняваше себе си за тази грешка, което показва колко нормални и истински чувства изпитва. Връзката сестра-сестра беше ясно показана тук и определено в този случай,  бе надградена. Това също е едно от нещата, които обичам в романа. Романтиката между главните герои е изместена на заден план, за да се покаже обичта, която може да съществува в едно семейство и какво е нейното влияние.


Рафи бе главен герой в първата книга ала в тази се явяваше като второстепенен, но не унивайте - в края на романа той се появява на сцената, готов на срита колкото се може повече задници. През останалото време присъстваше в книгата, но под формата на привидение във виденията, които Пенрин получаваше в следствие контакта ѝ с меча му - който тя реши да прекръсти на ужасяващото острие Мечо Пуки. Рафи не беше доволен, но то се подразбира. Интересен факт: тези невероятни и релефни крила на корицата са негови.

В книгата ще се срещнете с още познати герои като симпатичните близнаци Ди и Дум, които винаги се появяват навреме, за да помогнат на Пенрин, майката на Пенрин (честно тази жена си има име, но защо никой не може да го запомни?), част от съпротивата, както и част от ангелите, за които ще научите ужасяващи неща. Но това са подробности, на които сами ще се натъкнете.

Обобщено: "Ангелски свят" от Сюзън Ий е едно леко, страховито ала все пак интересно и поглъщащо продължение на една обещаваща трилогия, която ще ви погълне за миг ако ѝ дадете шанс. Втора книга поред ала с нищо отстъпваща на първата, "Ангелски свят" ще ви предостави кътче отдих, където да забравите за своите проблеми и се потопите в живота на Пенрин, съпреживявайки всички трудности с нея, търсейки и намирайки страшни доказателства, за това какъв можеше бъде светът ни, ако ангелите бяха слезли на Земята.
 

 Огромни благодарности на издателство Емас за предоставената възможност да прочета книгата. 


           Страници:400         Цена: 14.90 лв.       Издателство: Емас              Жанр: Фантастика

https://www.goodreads.com/book/show/32601134?from_search=truehttp://www.emasbooks.com/

Коментари