Hotel Valhalla: Guide to the Norse Worlds от Рик Риърдън

Дълго време се чудех как да започна това ревю и мисля, че най-накрая успях да измисля достойно начало.
Но все пак ако ви се стори малко преувеличено, моля извинете ме.

АКО ИСКАТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КОГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НОВАТА КНИГА НА ОДИН, ТАЙНАТА НА ТОР ЗА БЕЗПЛАТЕН УАЙФАЙ, ЗАЩО ЛОКИ Е БИЛ КОБИЛА, КОЙ ВСЪЩНОСТ Е ИЗМИСЛИЛ СКИТЕ И КАК ДА ПРЕДПАЗИТЕ РЪКАТА СИ ОТ ЛОШИ КУЧЕНЦА ДОКАТО ЗАПИСВАТЕ ПОЛЕЗНИ ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА КОЗА НА ШИШ, Е ДАМИ И ГОСПОДА ТАЗИ КНИГА Е ЗА ВАС! 

"Hotel Valhalla: Guide to the Norse Worlds" беше може би най-забавната книга, която прочетох тази година.  Не знам как да я опиша. Чели ли сте някога книга написана от Рик Риърдън? Не? Засрамете се. Ами вие, тези които сте, помните ли онази мазна усмивчица, която се появява на лицето ви или истеричния смях, който внезапно ви връхлетява докато четете книгите му? Е, тук положението няма да е по различно. Но имайте едно на ум, защото след нея може би ще ви трябва консултация с психолог.
Шегувам се.
Но все пак хората със слаби сърца, нека прескочат интервюто с Один и изповедта на Сърт.

"Odin: But all that is ancient history, Snorri, as is the tale about how i stole and drank a vat of mead made from god spittle to become a poet."

Книгата е комбинация от интервюта, кратки истории от първо лице, рап-битки и искрени съвети от различни богове и богини като Тор, Один, Имир, Хел, Локи, Ран, Фрея, Фриг, Улър и т.н., които ви въвеждат в основите на света на скандинавската митология и ви запознават с Деветте свята и с различни митологични същества като Рататоскър, Слайпнир, Отис и Марвин и други.

Рик Риърдън е надминал себе си, защото за разлика от "Гръцките богове на Пърси Джаксън" и "Героите на Пърси Джаксън", където батко Пърси разказва на дълго и на широко за гръцката митология, тук той е решил да измисли нещо съвсем ново. Ако някои си мислят, че "Hotel Valhalla" си прилича по нещо с гореспоменатите две книги и очакват Магнус Чейс да седне като Пърси и да заобяснява, защо Локи е бил кобила, не, това няма да се случи. Тук всичко е под формата на уикипедия. Или интервюта. Или писма. Или рап-битки. Нямате реална представа какво ще прочетете на следващата страница и под каква форма ще е то, което е най-хубавото. В допълнение има включени невероятни илюстрации на част от боговете, дървото на Деветте свята Идразил (която ми е любимата илюстрация) както и още.

" Mimir
Best Known For: Not having a body. Also, letting individuals drink from the well of knowledge in exchange for servitude, unspeakable anguish or both. Runs pachinko parlours when not bobbing about in the waters of the infinite wisdom. "

Няма смисъл да коментирам стила на писане на Рик Риърдън. Този човек е машина. Една истинска невероятна машина, която със всяка една от книгите си ме изумява все повече и повече с тази комбинация от хумор и знания, която винаги присъства в произведенията му. Той е може би единствения автор, чиито книги ми носят радост и могат да ме изкарат и от най-голямата читателска депресия като същевременно с това мога да понауча нещо ново и полезно. Как да не го обича човек?

С книгата освен, че ще придобиете нови знания и ще разпускате, ще упражнявате и произношението си. Употребените от чичо Рик имена на богове и митологични същества, бяха една от най-голямата ми пречка, но бяха и тези, с които най-много се забавлявах. Все пак, не е ли забавно когато се мъчиш да произнесеш или поне да отгатнеш как се произнася дадена дума? Ще кажете да, но хайде да ви видим как ще произнесете дума която има наблъскани четири съгласни в началото и толкова в края и само две гласни по средата. Това бяха повечето скандинавски имена. Как според вас се произнася Hlidskajalf? Хлидскаджалф? Пробвайте да си пречупите езика и да го произнесете с английски акцент. Забавно, а? Слава на боговете, че автора се е досетил да сложи речник, с който можете да се "консултирате" когато не сте сигурни как се произнася съответната дума.Не знам какво друго да кажа, за това просто ще оставя този линк, за да може хората които проявиха интерес към книгата да си я свалят в е-формат и да се посмеят от сърце за няколко часа (а ако линка е изтекъл свържете се с мен, за да го подновя). А тези, като мен, които биха искали да притежават това бебче в книжен вариант, отдолу ще сложа линк към сайт откъде може да си я поръчате.
Като за край ще цитирам една от любимите ми песни от книгата.

"Please stay sleeping, please stay sleeping,
Jormungand, Jormungand!
Shut your eyes so tightly!
Snooze all day and nightly!
Don't wake up. Don't wake up."

Страници: 150  Цена: 16.90 лв. (поне аз я купих за толкова) Издателство: Puffin  Жанр:Фантастика

https://www.goodreads.com/book/show/31546079-hotel-valhalla-guide-to-the-norse-worldshttp://www.bookpoint.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/Hotel-Valhalla-Guide-to-the-Norse-Worlds-96139.htm

Коментари

 1. От много време искам да си я взема и да я прочета, тъй като ме хваща всеки път като я видя. :дд Не знам защо още не съм го направила нямам обяснение. Със сигурност ревюто ти ме накара да я искам още повече и нищо чудно в някой слънчев ден да си я взема. И да те попитам ти откъде си я взе? :)

  ОтговорИзтриване
 2. Намерих я в оринджа случайно един ден, когато бях излязла с приятелки. Късметлийка бях хд Препоръчвам ти да си вземеш книгата в най-скоро време, защото наистина е страшно забавна и няма втора като нея. Пък и да не стане, така че в книжарницата да имат само една бройка и някой да те е изпреварил, и после да се чудиш откъде да я вземеш (ако естествено си мързел и не ти се занимава да я поръчваш хд).

  ОтговорИзтриване
 3. Супер ревю! Прекалено много ми се дочети книгата! Да има някакъв шанс Егмонт скоро да я издадат? Дано да! Няма шанс да я намеря в Разгард. съсипана физиономия

  ОтговорИзтриване
 4. Аз мисля, че ще я издадат през 2017, но не казват, за да ни изненадат хд Иначе ако не, можеш да си я поръчаш или от този сайт, който посочих, или от book depository. Бтв има и друг начин, може да попиташ дали може да заредят книгата в оринджа и да се молиш да я заредят наистина. Поне тук, в този във Варна, е така, намекваш че нямат някоя книга и до седмица вече са я заредили :D

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар