Анна в рокля от кръв от Кендар Блейк

Нямам идея дали  този пост ще бъде нещо като ревю или анализ, но ще се постарая да изразя емоциите си до толкова, че да не издавам спойлери.
Яд ме е. Яд ме е, че тази книга не се оказа това което очаквах. А аз по принцип не изисквам нищо от книгите, които чета. Просто искам нещо, което да ме грабне от началото, да ми е интересно до края, да има различни герои, които (може би) да влизат в конфликти, да има хумор /сарказъм и края да не ме очарова.Кендар Блейк се е постарала,но уви,книгата ѝ не ми хареса толкова колкото исках. Съжалявам.
Преди да почна всичко ще кажа, че просто корицата е невероятна.Радвам се, че издателство Сиела са я запазили. Анна е прекрасна,въпреки че не разбирам толкова ли е кървава, че чак кръвта не се вижда? Но къщата на заден план е страхотна. Поне тя е малко страховита. Историята, макар и нe оригинална буди интерес. Става въпрос за момче на име Кас,което ходи от град на град и убива призраци, докато един ден не му се пада трудната задача да намери и убие призрака на едно младо момиче, което убива всеки който влезе в къщата ѝ, а именно Анна. Аз обичам да гледам или чета за нещо свързано с призраци и си казах "Това ще е интересно!" . И така си беше, до някъде по средата на книгата. Установих, че авторката тъпче ли, тъпче на едни безсмислени места (според мен) и предава по-важните отгоре от отгоре. Това не ми хареса и може би за това ми отне толкова време да я прочета. Героите не бяха особено впечатляващи, никой не изпъкваше с нещо повече от другия. Може би факта че на моменти всички ме дразнеха и ми идеше да ги ударя с лопата ги прави интересни, но иначе не. Не бях впечатлена. Normal kids. Друго нещо, което не ми хареса и не мога да си го обясня е връзката която авторката е изградила между Анна и Касио. Не разбрах и все още не разбирам,как по дяволите героя успя да се обсеби толкова от героинята? То не бяха сънища, разходки и глупости. Непонятно ми е. Липсваха ми описания и може би тук Блейк просто е претупала нещата и продължила нататък. Не я съдя, вярно че на някои хора така им харесва, но на мен не. Обичам книги в които автора знае кога да разтяга локуми и кога не. Не ми харесва когато, както за съжаление се случи тук, по важните по динамичните моменти да бъдат описани в 1-2 страници, а по-маловажните неща да са 2-3. Глупаво е. Редом с това ме нервираше неопределеното бързо-бавно време. На моменти беше супер бавно, а на други ХОП и край на сцената. Пък кой умрял, кой изскочил през стената, кой е жив не се знае. Ау, просто Кендар Блейк идеята ти е добра, но просто защо мамка му си разменила нещата?Защо главното действие е малко описано, а останалата част е локуми?Goddamn....
След като си излях мъката по книгата ще кажа, кои са положителните ѝ черти, заради които я прочетох.
Като изключим всичко по горе, историята на книгата е наистина интересна. Едно от нещата, които ми допаднаха и за което нямаше да се сетя посмъртно беше историята на Анна - този кърваво красив призрак. В главата ми се формираха доста версии за това как и кой я е убил, но истинската причина ме смая. Второто нещо,което ми хареса е майката на Кас (за чието име не се сещам wtf?!). Вярно че не се различаваше от всяка друга добра,защитаваща и нахална майка, но ми напомняше на моята когато всяка вечер приготвяше буркана за ножа на Кас. Обичам тези малки сантиментални моменти в книгите. Друго нещо, което трябва да спомена е хуморът на Касио. Като започнем с името му - кой нормален си кръщава детето Тезеус Касио?! Е, не че неговите родители са нормални,смисъл баща му е бил ловец на духове а майка му е вещица, so.. Като изключим името, Кас ме забавляваше в моментите, е които проявяваше сарказъм дори и в най-опасните моменти. Анна също ми хареса като образ въпреки че беше недоизградена (поне според мен). Харесваха ми моментите, в които се превръщаше в "кървавата богиня" с черните очи и стичащата се от роклята ѝ кръв. Падам си малко извратена така че съдете ме че обичам книги с кървища. (гледала съм Свръхестествено, Дневниците на вампира, Зловеща семейна история, so nothing can suprise me). Друго положително нещо в книгата е че края ѝ не се разбира от началото. Имам предвид, в началото на книгата ще си извадите едни изводи и ако удържите и я прочетете до край, ще разберете че не сте били прави. Нещото, което ми хареса при авторката е, че се е постарала да поддържа интереса към книгата като вкара и друга история свързана с миналото на Кас. Това не го очаквах.
Като цяло книжката не е лоша, може би 50-50 в зависимост какво харесва всеки. Ако си падате по страховитите, кървави и с намек на хумор романи, ви я препоръчвам като разтоварващо четиво. Но ако сте от онзи тип хора, които при вида на кръв ви става лошо - моя оставете книгата и се насочете към следващия рафт.
Въпреки всичко "Анна в рокля от кръв" е добра книга. Вярно не е перфектна, има още неща които трябва да се доизпипат, но има и такива книги. Не всички са перфектни. Със сигурност ще прочета и втората част, 1) защото е си я купих и не смятам да я отлагам повече и 2) имам странното чувство, че ще ми хареса повече. Стискайте палци да е така.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Издателство:Ciela              Страници:290                  Жанр:Хорър                    Цена:12,90лв.

       

Коментари