Хрониките на Спайдъруик: Продължението на Х. Блек и Т. ДиТерлизи

Наскоро установих, че имам странно привличане с детските книги и реших щом следващия път отида до библиотеката да си намеря нещо по детско. И за мой късмет (да не повярваш), когато отидох до библиотеката,попаднах на продължението на "Хрониките на Спайдъруик".И естествено си взех и трите книжки.

(ревю)

Както в "Хрониките на Спайдъруик" тук също се срещаме със света на феи,тролове и великани, които Холи Б. и Тони ди Т. изградиха в първата поредица. Но вместо главни действащи лица да са Джерард, Саймън и Мелъри се запознаваме с две напълно различни деца.

Ник е момче, което не умее нищо. Не е добър в спорта, нито пък в общуването с хора. След смъртта на майка си, той става озлобен и неприятна компания.
Лори е момиче с пъстра фантазия и умеещо да завързва приятелства. Макар лошите неща в живота си, тя винаги гледа от другата страна на нещата.
Какво става когато тези два напълно различни героя се срещат? Става това, че света се преобръща. Буквално.
След като един ден Ник разбира, че баща му ще се жени повторно и че ще има сестра, той не изпитва особено положителни чувства. Особено що се отнася по адрес на усмихнатата и смахната Лори, която се пада неговата бъдеща сестра. Той не може да приеме, че един напълно непознат човек ще живее с него и семейството му. В допълнение на неприязъна му към момичето допринася и факта, че тя не спира да говори за феи и магически същества. Това изключително дразни Ник, защото той знае,че такива неща съществуват само и единствено в приказките. Докато един ден не се убеждава, че са истински.....и че приказките не са единствения им дом.

Поредицата "Хрониките на Спайдъруик: Продължението" се състои от три книжки -

1. Песента на водния дух
2. Пробуждането на великаните
3. Драконова хидра

- във всяка, от които действието се развива супер бързо, с не много обясняване и уточняване на нещата, типични за детските книжки. Срещите на героите с магическият свят и преживяванията им свързани с него са едновременно забавни и напрегнати *но не чак толкова, все пак това не е .... типична книга :D*. С всяка следваща книжка се вижда разликата в общуването и мисленето на героите и под герои имам предвид Ник. Като цяло авторите са наблегнали на неговия персонаж и неговото развитие. От това, как в първата книга, в която е неприятен и ограничено мислещ, става смел и готов да се изправи пред всичко във втората и трета. Естествено, не всичко се върти около него -  има представени и други второстепенни герои, които допълват всеобщата картина, като например Джулс, Джерард, Саймън и Мелъри. Да, правилно сте прочели. Триото Грейсън също се появяват. Бях изключително изненада когато се появиха и малко ядосана от това, че светлината на прожекторите не ги осветляваше толкова много, ако ме разбирате. Явно изпитвам някаква носталгия към "Хрониките на Спайдъруик". Какво дете съм само.. Отклоних се, i'm sorry.

Малко instagram пак хД
Та, освен развитие в характерите на героите се наблюдава и развитие в света на Ник и Лори. Може би не точно развитие,а открития. Как във горите на слънчевата Флорида се крият тъмни кътчета, домове на зли чудовища или на добри горски нимфи. Срещаме се още с нови магически същества - сирени, великани, никси. Както и разбираме, че има и други начини да виждаш магическите създания, който не включва плюене в очите. В общи линии забавни неща. О, да не забравя.Освен откриването на вълшебните кътчета и създания героите се срещат и с известна доза реализъм. Нямате си и ни най-малка представа какви пакости правят, за което им казвам браво. Аз самата на 12 не съм била толкова луда :D
Срещаме се и с малка доза знание. В книжките има поместени доста интересни факти за random неща, които аз лично не знаех,и доста се радвам че ги научих. Пример мога да дам с това какви свойства притежава метанът или какво означава Кралят на плъховете. За последното просто no comment...
И тук, както и в предишната поредица има илюстрации, за които съм адски благодарна, защото това не до-описване на нещата е ужасно и една илюстрация го замества перфектно. И в трите книжки ще срещнете поне 30-тина илюстрации на ситуациите в които попадат героите, както и това как изглеждат самите те. Нямам идея самите автори ли са автори на тези страхотни картинки, но дори и да не са,просто човекът който ги е направил заслужава едно огромно БРАВО!

Като за край ще кажа, че поредицата "Хрониките на Спайдъруик: Продължението" е страхотно разпускащо четиво, което те кара да приключенстваш с героите. Срещата със магическите същества и илюстрациите допълнени към тях допринасят към описването на този, така интересен вълшебен свят. Събрани общо в 400-450 страници тази поредица е подходяща за всеки. Лично според мен.

          

Между другото, авторите са направили още три книжки, които обаче не са поредица ;д Става дума за Arthur Spiderwick's Notebook of Fantastical Observations , Arthur Spiderwick's Field Guide to the Fantastical World Around You и The Spiderwick Chronicles: Care and Feeding of Sprites . До колкото разбра, те са илюстрирани и ни показват всички същества представени в книгите.Но май има и още хД Надявам се някой ден да се сдобия с тях ;33

Коментари