Ангел с часовников механизъм от Касандра Клеър

Една книга,която въпреки че на моменти не ми задържаше вниманието,прочетох и се гордея с това.

Нека започна с това,че харесвам адски много Касандра Клеър като писателка,защото има такава огромна фантазия,че нямам думи.Първите нейни книги,които прочетох бяха тези от поредицата "Реликвите на смъртните" и мога да кажа,че ги обожавам всичките(без шестата,която не иска да отварям,защото знам че история ще свърши). Преди 1-2 месеца една приятелка(също фенка на Реликвите) реши да прочета първата поредица на Касандра,а именно "Адски устройства".
И естествено,аз се хванах след нея.

В книгата се срещаме с 16 годишно момиче на име Тереза Грей.Теса - още както я наричат - живее в Ню Йорк с леля си (Хариет) и брат си(Натаниъл),след загубата на родителите си.Но след време брат ѝ решава да замине за Лондон и Теса остава сама с леля си,която скоро -за съжаление - умира. Останала сам самичка в големия град,Теса решава да отиде при брат си.Само с дрехите на гърба си тя пристига в Лондон,но за нейна изненада не среща Нат,а две странни сестри,наричащи себе си Сестрите на мрака. Теса уплашена,не иска да тръгне с тях,но след като я убеждават,с писмо написано от брат ѝ че може да им се довери,тя се съгласява да я отведат. Което е голяма грешка.

Оказва се че сестрите на мрака не са такива за каквито ги е мислела Теса - а много по лоши.
Докато е при тях,главната героиня разбира че не е обикновено момиче,а нещо съвсем различно - превръщач или превъплъщач. Същество което може да се превъплъти в някой друг стига да е имало досег до вещите на съответния човек. Теса бива адски уплашена от цялата ситуация и много несигурна относно доста неща - себе си,брат си,родителите си. Чашата прелива когато разбира,че е обещана на Магистъра,човек който тя не познава. За това се решава да избяга.Ала след един неуспешен опит се случва нещо странно.В стаята нахлува най-красивият младеж който тя някога е виждала - Уилям Херондейл. Неустоимо красив със своите сини очи и черни коси,Теса веднага бива покосена от излъчващия се от него сексапил(така си е,да не спорим) и след като той ѝ помага да избяга от Сестрите на мрака,нашето момиче става още по объркано. Защото разбира,че е попаднало в друг свят.

След тръгването си с Уил,Теса осъзнава че в нашият свят съществуват много същества. Демони - които биват убивани от Ловци на сенки,Ловци на сенки - потомци на ангели и хора,Долноземци - различни същества - феи,вампири,върколаци,магьосници. Доста нови и странни неща за едно 16 годишно момиче. 
Щом Уил отвежда Теса в Института - място предназначено да бъде дом на ловци на сенки сираци - тя разбира,всичката тази информация и тя и идва в повече.Но макар и силно объркано и несигурна в себе си,Теса знае каква е целта ѝ.А именно - да намери брат си и да разбере какво е тя.
(Цялото действие на книгите се развива във викторианска Англия -                                             важна подробност хД)

Признавам си честно,наистина имаше моменти в които книгата не ми задържаше вниманието и мислех дори да не я дочета,но нещо в мен  казваше "Е,само едни 200-300 страници,давай!". И добре че това гласче ме подканваше да продължа!
В общи линии като изключим тези кратки моменти,книгата е наистина хубава. Касандра Клеър не изневерява на себе си и отново е включила типичните за нея пълни картини,колоритни герои и странна любов. Героите -  имаше моменти в които,ту ме дразнеха,ту ги обичах. Най-много ми хареса в главната героиня това,че макар и леко глупава и дооооста старомодна(но това го разбирам все пак действието се развива във викторианска Англия) винаги беше готова на всичко за брат си. Уил - толкова красив и саркастичен,ме дразнеше с отношението си към хората около него. Едно такова надменно и прекалено арогантно.(но това му го прощавам,във втората книга ще разберете защо).Джем - ооо Джем!Това момче може би най-много ми хареса. И не само заради болестта му,а изцяло заради характера му.Как се грижи за Уил независимо колко лош е той,колко е мил към всичко около него,как бива такъв голям мръсник във втората книга макар и дискретно,колко разумен и мъдър е за 17 годишен. Колко е смел и какъв борец е. Добър приятел като цяло . Мда ако не сте разбрали,Джем ми е влязъл под кожата.
А другите герои?Всички са ми симпатични включително и лошите.Дори и Камила ми допадна....но после във втората книга отново я намразих..Bitch she was,bitch she is and bitch she'll be.

Какво друго да кажа,радвам се че прочетох книгата.Докара ми доста емоции и доста уточнения за разни неща.Героите ме забавляваха,а историята ме поглъщаше.Благодаря и на библиотеката,че поне един път улучих книгата там.Все я нямаше когато я търсих хД.

"Ако никой в света не го е грижа за теб,съществуваш ли наистина?"Коментари